Ik wist niet dat ik kon dichten

In de cursus Creatief schrijven van Wilma Geldof (bij Hart Haarlem) worden proza en poëzie teksten afgewisseld. Hierbij mijn eerste schreden op het poëzie-pad.

Lezen en schrijven


Poëzie heb ik sinds de middelbare school niet meer gelezen, laat staan geschreven. Ik zal maar eerlijk zeggen waarom: ik heb er geen geduld voor. Vroeger al niet, geduld was nooit mijn sterkste punt.

Haast haast, er is nog zoveel meer. Zeker toen het informatie tijdperk zijn intrede deed, heb ik me aangewend om teksten te scannen. Snel lezen werd noodzaak. Schrijven doe ik veel en vaak. Niet te lange teksten, daar is geen tijd voor en die lezen mensen toch niet.

Poëzie


Poëzie schrijven vergt vertragen. Ik reageer eerst met weerstand, maar ga er dan geleidelijk toch in mee. En begin er dan de lol van in te zien. Want je leert om met weinig woorden veel te zeggen. Dat vind ik leuk! We oefenen een Elf.

Wat is een Elf


Een elf is niet per se een gedicht en het hoeft niet poëtisch te zijn. Je kunt het zien als een oefening om tot de kern van iets te komen.

Een elf bestaat uit elf woorden. De zinnen moeten op zich staan en niet doorlopen. De structuur van een elf:

1e regel = 1 woord
2e regel = 2 woorden
3e regel = 3 woorden
4e regel = 4 woorden
5e regel = 1 woord

Mijn Elf


verkeer
te druk
al die auto's
voetgangers die zomaar oversteken
razend