Op weg naar een nieuw leven


De zomer van 2020 was voor mij een bijzondere periode van heling van oude pijn uit een leven als priesteres in het oude Egypte. Eindelijk kon ik het diepgewortelde idee loslaten dat ik had gefaald, dat alles was mislukt en nooit meer goed zou komen, alsmede dat pijnlijke gevoel dat ik niet goed was. Er was ruimte gekomen. Hoe nu verder? Met deze vraag vertrok in begin september naar de Algarve voor een week vakantie met ezel- en paarden-coaching.


Droomleven


Allereerst kwam er ruimte om mijn droomleven serieus te nemen. Al jaren verlang ik ernaar om vaker in de Algarve te zijn om te schrijven. Mijn burn-out boek heb ik deels daar geschreven. Er is iets in de Algarve dat mij enorm aantrekt. Het licht, het klimaat, de ruimte en rustige sfeer. Ik weet het niet. Ik kom er al sinds 1997. 

Ik had eigenlijk bedacht dit jaar naar Ibiza te gaan. Dat stond al lang op mijn lijstje. Ik had net een leuke retraite gevonden, toen Ibiza code oranje kreeg en je er niet meer vrij naartoe kon. Dan wordt het de Algarve, dacht ik, dat had code geel en daar kon je nog wel op vakantie. 

Al zoekende kwam ik op een site over paarden-coaching en ezel-coaching. Ik was als kind al dol op ezeltjes en paarden en dacht, ja dit ga ik doen!

De Quinta


De Nederlandse dames Nell en Inge wonen met hun twee honden op een prachtige plek in de natuur, een landgoed vlakbij Lagos met daarop meerdere huizen, tuinen en weides voor de zes ezels, een muildier en drie paarden. Ze bieden naast coaching ook activiteiten, zoals samen wandelen (met Inge) of paardrijden (met Nell). 

Ik werd hartelijk ontvangen en warm welkom geheten. Nell haalde me op van het vliegveld. Toen ik op de plaats van bestemming uit de auto stapte was het eerste wat me opviel, 'wat ruikt het hier lekker!' Ik snoof diep in en voelde me meteen thuis. 'Dat zijn de kurkeiken en de eucalyptusbomen, typisch voor deze streek,' zei Nell. 

Ik verbleef in een huis met groot terras. Vanuit mijn slaapkamer kon ik ’s ochtends de zon zien opkomen en ’s nachts de maan aan de hemel zien. Dat mis ik thuis, dus hier genoot ik intens van. De hele week lang werd ik verwend, met lekker eten en met kopjes koffie met vanille-ijs aan het zwembad.


Lusanne in PortugalJPG


EzelCentrum Donkeymotion


Inge heeft een Stichting opgezet Orelhas sem Fronteiras en daarnaast runt ze een Centrum voor ezels die ons ‘hart’ nodig hebben. Kleinschalig maar effectief door de directe hulp die zij en Nell bieden. Uitgebluste, afgedankte en ondergewaardeerde ezels vinden bij Inge en Nell weer een veilig kuddegevoel.  

Elk dier mag zijn eigen tempo volgen, er is geen druk. Als ze eenmaal weer een vaste basis onder de hoefjes voelen ‘willen ze er weer toe doen’. Dan melden zij zich als het ware aan om weer mee te werken. Een soort re-integratie eigenlijk. Om het werk te doen waar ze goed in zijn: zichzelf zijn. 

Dit past zo goed bij waar ik in mijn eigen coaching voor sta, dat ik dit initiatief graag steun. Wil je bijdragen aan de ezel-opvang? Donaties zijn van harte welkom! Klik hier.


Coaching met paarden en ezels


Mijn vraag 'hoe nu verder?' ging ook over de liefde. Dit hing samen met de pijn uit het Egypte-leven en een recente intense verliefdheid die niet tot een relatie leidde en bijbehorend liefdesverdriet. Dat liet ik achter me. En nu? Mijn droomleven in de Algarve zie ik voor me met een man aan mijn zijde.

De sessies met de ezels en met de paarden brachten mij inzichten en een heel duidelijke richting. Als ik me richt op mezelf en mijn weg of doel, in de Algarve zijn, dan creëer ik een flow waarin te zijner tijd ook een man zal aanhaken.

Lusanne met ezel Lucasjpg


Mijn conclusie uit de coaching


Volgend jaar ga ik voor langere tijd naar de Algarve om mijn volgende boek - over de vrouwelijke weg - te schrijven. Vanaf dan wil ik er vaker en vaker zijn, om er uiteindelijk te gaan wonen. Niet dat ik mijn plek in Nederland ga opgeven, ik wil wel binding houden met mijn geboorteland, maar ik hoop te zijner tijd een eigen woonplek in de Algarve te hebben. 


Lusanne over paardencoachingjpeg


Schermafbeelding 2020-09-19 om 155512png


Om dit mogelijk te maken, stop ik met UWV trajecten en ga ik meer online werken. Dat laatste was ik al van plan, maar krijgt nu meer urgentie! Mijn online programma is niet gebonden aan tijd of plaats en coaching via Skype - wat ik nu al doe - kan ik ook doen in Portugal.

Uiteraard blijf ik ook in Nederland coachen en workshops geven. In de toekomst komen hier mogelijk Loopbaan-oriëntatie-weken of Retraites-voor-persoonlijke-ontwikkeling in de Algarve bij. We gaan het zien. Wordt vervolgd!

© Lusanne Hogeweg


Meer informatie over paarden- en ezel-coaching in de Algarve


Heb je ook een vraag, bijvoorbeeld 'Hoe nu verder?' en zou je graag met paarden en/of ezels werken voor een antwoord? Het is een bijzondere belevenis, waarbij je vanuit het onderbewuste systeem antwoorden en inzichten krijgt. De dieren reageren heel puur. Echt mooi. Ik kan je een week als deze van harte aanbevelen.

Zie www.paardners.nl of www.donkeymotion.com voor meer informatie over Nell en Inge en hun aanbod in coaching. Ze zijn ook te vinden op Facebook, https://www.facebook.com/donkeymotion en https://www.facebook.com/paardners.

Hoe zit het met vliegen naar de Algarve


Houd de krant of info van luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties in de gaten. Of kijk op deze website van de overheid voor reisadvies inzake COVID-19.

Op dit moment kun je mijns inziens met een gerust hart naar Faro vliegen. Wel was mijn vlucht twee keer verzet (naar een voor mij gunstiger tijdstip op dezelfde dag!), omdat vluchten worden samengevoegd zodat er een vol vliegtuig kan vertrekken.  

Tijdens de vlucht is een mondkapje verplicht, het mag even af als je wilt eten of drinken, en in de Algarve draag je een mondkapje in winkels en in restaurants als je rondloopt. Zodra je aan je tafeltje zit, mag het af.


Lusanne met paard Pienjpg