Schrijven is mijn medicijnIn de zomer van 1998, ik werkte bij het ministerie van justitie, kreeg ik allerlei klachten. Fysieke klachten, zoals hoofdpijn, chronische verkoudheid en voorhoofdholte ontsteking, en emotionele reacties op mijn baas waar ik geen verklaring voor had. Ik vroeg me af, wat gebeurt hier?

Ik ging naar de huisarts, maar die kwam niet verder dan een antibiotica kuurtje, en toen naar de bedrijfsmaatschappelijk werkster. Zij kon ook niet veel voor me doen, maar raadde me aan om een schrift te kopen en dagelijks op te schrijven wat er gebeurde en hoe ik me voelde. Ik begon met dagboekschrijven in augustus 1998 en ben er nooit mee mee gestopt.


Dagelijks schrijven geeft luchtDit dagelijks schrijven over wat mij bezighoudt geeft inzichten, het helpt me om dingen op een rijtje te zetten, te herbeleven en van me af te schrijven. Het geeft lucht aan zaken die ik had onderdrukt. Het geeft ruimte. Na al die jaren doet het me nog steeds goed om elke ochtend te schrijven. Al is het maar een paar zinnen over wat ik heb gedroomd. Zo heb ik in de loop der jaren dagboeken vol geschreven met mijn dagelijkse beslommeringen. Die ik na een tijd weer weggooide, want als het klaar is, is het klaar.

Ook kocht ik speciale notitieboekjes waarin ik inzichten opschreef over een bepaald thema dat op dat moment speelde in mijn leven of een belangrijke vraag die ik had. Bijvoorbeeld hoe ga ik verder met mijn bedrijf of wat is mijn missie. Als ik dan na verloop van tijd teruglees in het boekje, wordt een rode draad helder. Krijg ik geleidelijk antwoorden. Soms is een boekje klaar en kan het weg. De bergruimte in mijn huis is nu eenmaal beperkt. Sommige notitieboekjes bewaar ik een hele tijd, omdat ze zoveel inzicht geven in wie ik ben of wat ik te doen heb.


Gezonde schrijfgewoonteIk kan niet voldoende benadrukken hoe heilzaam schrijven is geweest voor mij. En nog steeds. Niet omdat ik nou zo'n goede schrijver ben, daar gaat het niet om. Niemand krijgt te lezen wat ik dagelijks voor mezelf opschrijf. Deze gezonde schrijfgewoonte is voor mij en niemand anders.

Ik vind het spannend om hier nu over te schrijven, merk ik. Niet dat ik mijn dagboekaantekeningen met je ga delen, maar ik deel hier wel mijn persoonlijke ervaringen met schrijven voor mezelf. En waarom zou ik daar nu ineens mee naar buiten treden? Ik merk dat ik mijn ervaringen wil delen om je te inspireren en je te leren waar ik zelf zoveel aan heb gehad.


Wat biedt schrijven- inzicht en helderheid
- van je af schrijven, van wat pijn doet
- naar je toe schrijven, van wat je verlangt
- doorbraken, je kunt jezelf namelijk ergens doorheen schrijven
- contact met je innerlijke wijsheid
- een rode draad zichtbaar makenWat schrijf je op- vragen die je hebt
- hoe je je voelt
- wat je dwars zit
- situaties die je moeilijk vindt
- eerst feitelijk: wat gebeurde er
- daarna ga je analyseren en dieper kijken: waar gaat het echt overSchrijftips- schrijf vanuit je gevoel en intuïtie, denk niet eerst te veel na
- als je het niet weet, schrijf je vragen op, dan krijg je antwoorden
- de antwoorden komen soms meteen, al schrijvend, en soms pas na verloop van tijd
- schrijf dan in de tussentijd op wat je opvalt, wat je voelt, droomt etc


Op deze manier verbind je je met je innerlijke wijsheid. Met je diepere voelen, weten en verlangen. Met je ziel. Misschien is dat wel het belangrijkste resultaat: al schrijvend in contact komen met de diepere lagen, zodat je weer weet waar het echt over gaat in je leven. Schrijven geeft zin. Hoe heilzaam is dat?!


intuïtief schrijven is communiceren met je ziel